ZONDER VLEUGELS

| Blauwborst |

 

 

 

Blauwborst, Luscinia svecica

De blauwborst behoort tot de familie van de lijsters.
En hij is een neef van de nachtegaal. Dat zegt al veel over z'n zangtalent.

Blauwborsten zijn eigenlijk oorspronkelijk bewoners van moerasgebieden. Sinds het eind van vorige eeuw koloniseren ze ook landbouwgebieden. Ze zijn dan tevreden met een gracht met wat dichte begroeiing. Daar waar de meeste akkervogels het moeilijk hebben is de blauwborst aan een opmars bezig. Het is een welgekomen en kleurrijke verschijning in onze akkers. Het zijn insecteneters die in de winter naar het zuiden trekken.

Als ik 's winters door de akkers struin mis ik hun warme kleuren. En hun zang, een traag op gang komende wals.

Luister maar : De Blauwe Donau van Strauss ...